DOMOV
NOVICE
VELIKI ŠVICARJI
NAŠI PSI
MLADIČKI
O NAS
KONTAKT
KNJIGA GOSTOV
LINKI
ZEMLJEVID
english

Veliki švicarji > Razstave in veliki švicarski planšarski pes

RAZSTAVE IN VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES

 


Razstave so odlična možnost za maksimalno socializacijo psa, ki jo veliki švicarski planšarski pes tako potrebuje. Z obiskom razstav pes spozna mnogo drugih psov različne starosti in velikosti, ter mnogo tujih ljudi. Ob vsem skupaj pa lastnik in pes še utrjujeta poslušnost med motečimi faktorji. Iz tega vidika so razstave odlična priložnost za socializacijo, ki je še posebno v zgodnjih fazah razvoja psa zelo pomembna. Najmlajša starost, pri kateri lahko s psom obiščete razstavo, je 3 oz. 4 mesece (pes mora biti cepljen proti steklini). Predlagamo, da si pred morebitnim prvim razstavljanjem ogledate kakšno razstavo, da vidite, kako stvar izgleda v živo.

Loyd kot mladič na razstavi                                       Brina na razstavi (izbor za BOB)

Mladička naučite, da pusti pokazati zobe ter povelja stoj (slednje ga najlažje naučite med česanjem), potem ste pa že skoraj pripravljeni na prvo razstavo. Na razstavi bo sodnik ocenjeval tudi gibanje psa, zato lahko doma povadite tudi to - pes naj lepo teče ob nogi v kasu nekaj metrov in nato še v krogu. Veliki švicarski planšarski psi ne potrebujejo posebne nege in priprave na razstavo. Po potrebi ga pred razstavo malce počešemo ali obrišemo z mokro krpo.

Seznam razstav za tekoče leto je objavljen na spletni strani Kinološke Zveze Slovenije. Psa je na razstavo potrebno vnaprej prijaviti (spremljajte zadnje roke prijav). Psa prijavite v določen razred glede na njegovo starost.

Sodnik na razstavi Roni pregleduje zobe

Do 9. meseca starosti (v razredih »mladički« in »najmlajši«) pes na razstavi lahko dobi le naziv »zelo perspektiven«, »perspektiven« ali »neperspektiven«.

Po 9. mesecu starosti (razred mladi) pes že lahko tekmuje za naslov PRM (prvak razreda mladih). Potrebno je zbrati 3 PRM-je (torej tri zmage v razredu mladih), da pes postane mladinski lepotni prvak države.

Po 15. mesecu starosti pes že lahko tekmuje za naziv CAC (kandidatura za državnega lepotnega prvaka), ki se podeljujejo v razredu »vmesni«, »odprti« in »prvaki«.  Pes mora v 366-ih ali več dneh zbrati 4 CAC-e (torej 4 zmage v katerem koli omenjenem razredu), podeljene s strani štirih različnih sodnikov, da postane lepotni prvak države.  


VIDEO: Naš Klark Zgornjesavski ob zmagi za naslov Evropskega prvaka 2010 (kliknite)


RAZSTAVNI SLOVARČEK

PRM = prvak razreda mladih (ta naziv dobi zmagovalec razreda mladi)
CAC = kandidatura za državnega lepotnega prvaka (dobi zmagovalec v razredih vmesni, odprti in šampioni)
RCAC = rezervna kandidatura za državnega lepotnega prvaka (dobi drugouvrščeni pes v razredih vmesni, odprti in šampioni)
CACIB = kandidatura za mednarodnega lepotnega prvaka (dobi en samec in ena samica izmed tistih, ki so dobili CAC in PRM)
r.CACIB = rezervna kandidatura za mednarodnega lepotnega prvaka (dobi en samec in ena samica izmed tistih, ki so dobili CAC ali rCAC in PRM)
BOB (best of breed) = najlepši predstavnik pasme (dobi en predstavnik pasme, zmagovalec med vsemi razredi)
BOG (best of group) = pes, ki je dobil BOB gre v defile, kjer se pomeri s psi drugih pasem določene skupine (v našem primeru II. FCI skupine, kamor spadajo veliki švicarski planšarski psi)
BIS (best in show) = zmagovalec izmed vseh skupin, torej izmed vseh, ki so dobili naziv BOG


DOMOV   NOVICE    VELIKI ŠVICARJI    NAŠI PSI    MLADIČKI    O NAS    KONTAKT    KNJIGA GOSTOV   LINKI    ZEMLJEVID

eng