DOMOV
NOVICE
VELIKI ŠVICARJI
NAŠI PSI
MLADIČKI
O NAS
KONTAKT
KNJIGA GOSTOV
LINKI
ZEMLJEVID
english

Veliki švicarji > Šolanje in veliki švicarski planšarski psi

ŠOLANJE IN VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PSI

 


Veliki švicarski planšarski psi so hitro učljivi psi, ki naučenega nikoli ne pozabijo, kot sloni. Hitro ugotovijo, kako lastnika oviti okoli prsta, zato moramo biti pri vzgoji dosledni in odločni že pri mladičku. Če jih želimo obvladati, nas morajo imeti za vodjo krdela. Pravemu gospodarju se lepo podredijo. Sicer se jih da izvrstno izšolati. Veliki švicarski planšarski psi zahtevajo lastnika z izkušnjami, zato niso ravno najprimernejši za začetnike. Za začetnike je šolanje tega psa obvezno, za ostale zelo priporočljivo.


 Pasje igralne urice za mladičke                       
                             Agility                    

Za mladičke nad 3. mesecem starosti (oz. po cepljenju za steklino) priporočamo obisk pasjih igralnih uric ali pasje male šole. Veliki švicarski planšarski psi so psi, ki potrebujejo ogromno socializacije. Dobro je, da se na druge pse, ljudi in situacije navadijo že takoj na začetku, preden se njihovo nepravilno obnašanje ali navade globlje zakoreninijo. Ta dva programa temeljita predvsem na socializaciji psa, ter učita lastnika pravilnega ravnanja s psom. Poleg vsega seveda priporočamo tudi, da vašega mladička navajate na čim bolj raznovrstne situacije, ga vzamete s seboj v trgovino, na kavo, v množico. Tako ne boste imeli težav s psom, ko odraste, saj se bo raznih situacij navadil že kot mladič.

   Poslušnost in priprava na izpit A                             Šolanje v urbanem okolju- izpit BBH

Za pse do 12. meseca starosti predlagamo šolanje za psa spremljevalca – izpit A. Lastnika bodo naučili, kako psa pravilno naučiti osnovnih povelij.

Podoben izpit pa je tudi izpit BBH, to je šolanje za psa spremljevalca s preizkusom obnašanja v urbanem okolju in strokovni izpit vodnika. Pes se torej poleg osnovnih povelij nauči obnašanja v mestnem vrvežu, ob vsakodnevnih situacijah (npr. ko mimo pripelje kolesar ali tovornjak, pes ne sme reagirati). Toplo priporočamo vsem lastnikom velikih švicarskih planšarskih psov.  


VIDEO: Veliki švicarski planšarski psi so učljivi psi (kliknite)

Bodočim lastnikom predlagamo, da če je le možno, opravijo vsa našteta šolanja. Prepričani smo, da se vložek v šolanje psa v prvem letu in pol obrestuje za celo življenje. Življenje z nevzgojenim psom je namreč lahko zelo neprijetno.

 

Katja in Brina na vaji reševanja iz ruševin


DOMOV   NOVICE    VELIKI ŠVICARJI    NAŠI PSI    MLADIČKI    O NAS    KONTAKT    KNJIGA GOSTOV   LINKI    ZEMLJEVID

eng