DOMOV
NOVICE
VELIKI ŠVICARJI
NAŠI PSI
MLADIČKI
O NAS
KONTAKT
KNJIGA GOSTOV
LINKI
ZEMLJEVID
english

Veliki švicarji > Opis pasme veliki švicarski planšarski pes

OPIS PASME VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PES

 


Veliki švicarski planšarski pes (originalno Grosser Schweizer Sennenhund, ljubkovalno Swissy ali Švicar) je največji pes med švicarskimi planšarskimi psi. V skupino švicarskih planšarskih psov uvrščamo 4 pasme, ki so si po zunanjem izgledu zelo podobne:

- Entlebuški planšarski pes (najmanjši, kratek rep) 
- 
Appenzellski planšarski pes (majhen, postrani zavit rep) 
- 
Bernski planšarski pes (velik, dolgodlak) 
- 
Veliki švicarski planšarski pes (največji, kratkodlak)

Veliki švicarski planšarski pes je velik, krepak, mišičast in gibčen tribarvni pes z osnovno črno barvo, belimi lisami in rdečkasto rjavimi ožigi. Dlaka je kratka – do 4 cm. Plečna višina pri samcih je 68-72 cm, pri samicah 62-68 cm. Prsi so globoke in široke, okončine močne in ravne. Trikotna uhlja sta poležena, ko je vznemirjen, ju nosi nekoliko naprej.  Za razliko od drugih velikih pasem se ta ne slini, verjetno zaradi sorazmerno majhne in nepovešene zgornje ustnice. Končna teža samic je od 45-55 kg, samcev 55-65 kg.

Samec in samica velika švicarska planšarska psa                                     Hči, mama in oče                     

So odlični čuvaji, nezaupljivi do tujcev ali drugih novosti. Pozorni so na najmanjše malenkosti. Kot mnogi drugi psi, tudi te psi z veseljem ubogajo gospodarja in si želijo le pohvale in malo trepljanja. Ne smemo pa pozabiti, da gre za delovno pasmo, zato znajo biti tudi ostri. Švicar ne bo stekel do tujcev in mahal z repom. Približal se jim bo na en meter in jih oblajal. Nepovabljeni se ga bojijo, ker glasno laja in tudi zaradi svoje velikosti vzbuja strahospoštovanje. A njegova napadalnost ne seže dlje od lajanja. Mnogi se odločajo za švicarja ravno zato, da bi jih varoval.

So natančni in prijetni psi, imajo dober značaj, ki je plod stoletne vzreje. Po značaju ne smejo biti šibki, plašni ali agresivni. So umirjeni in inteligentni psi stabilnega karakterja. Lajajo le, ko je potrebno, oz. kolikor jim dovolimo. Posebno ljubosumno čuvajo ženske in otroke. Potrebujejo veliko socializacije, zato je šolanje zelo priporočljivo. Sicer so zelo dobri družabniki in delavci, zvesti svojim domačim in domu. Obožujejo celo družino in ne samo enega predstavnika. Zelo radi imajo otroke, do njih so zelo nežni, potrpežljivi in zaščitniški. Tudi druge živali lepo sprejemajo, vendar je dobro, da jih na njih navajamo že od malega.   


VIDEO: Veliki švicarski planšarski psi  (kliknite) 

Švicarji so hitro učljivi psi, ki naučenega nikoli ne pozabijo, kot sloni. Hitro ugotovijo, kako lastnika oviti okoli prsta, zato moramo biti pri vzgoji dosledni in odločni že pri mladičku. Če jih želimo obvladati, nas morajo imeti za vodjo krdela. Pravemu gospodarju se lepo podredijo. Sicer se jih da izvrstno izšolati. Švicarji zahtevajo lastnika z izkušnjami, zato niso ravno najprimernejši za začetnike. Za začetnike je šolanje tega psa obvezno, za ostale zelo priporočljivo.

Danes so veliki švicarski planšarski psi predvsem družinski psi, uporabljajo pa jih tudi za iskanje in reševanje, v terapevtske namene, za vleko težjih bremen, tekmujejo v vleki vozičkov, poslušnosti,  poleg tega pa so tudi odlični čuvaji in pastirski psi. Nagonsko skrbijo za čredo in nimajo ubijalskega nagona. Med delom jih ne premami niti, da bi stekli za zajcem ali srno. So mirni in lepo vodljivi psi. Mraz lažje prenašajo kot vročino. Njihov letni čas je zima.  

Poleg odličnega značaja in nezahtevne nege pa se veliki švicarski planšarski psi ponašajo tudi s svojo lepoto. V mnogih kinoloških knjigah so namreč opisani kot najlepši pes na svetu.


DOMOV   NOVICE    VELIKI ŠVICARJI    NAŠI PSI    MLADIČKI    O NAS    KONTAKT    KNJIGA GOSTOV   LINKI    ZEMLJEVID

eng