DOMOV
NOVICE
VELIKI ŠVICARJI
NAŠI PSI
MLADIČKI
O NAS
KONTAKT
KNJIGA GOSTOV
LINKI
ZEMLJEVID
english

Veliki švicarji > Vzreja in veliki švicarski planšarski psi

VZREJA IN VELIKI ŠVICARSKI PLANŠARSKI PSI

 


Ostro nasprotujemo produkciji nerodovniških mladičkov. Le tako lahko dolgotrajno zaščitimo velike švicarske planšarske pse in zaenkrat nam v Sloveniji dobro kaže. Če se boste odločili za vzrejo, mora le ta biti rodovniška, kar pomeni, da mora pes / psica uspešno opraviti vzrejni pregled.

Preden se odločite za vzrejo, morate psu pregledati kolke (HD), komolce (ED) in ramena (OCD). Preglede izvajajo v vseh boljših veterinarskih klinikah. Najnižja starost za slikanje sklepov je 12. mesecev, najbolj priporočljivo pa je pri 18. mesecih. Zelo priporočamo, da psu pregledate še oči. Priporočamo, da psu pregledate vse našteto tudi če ga ne nameravate uporabiti za vzrejo. Tako boste prepričani, da s psom ni kaj narobe.

Pri 15. mesecu starosti se lahko udeležite vzrejnega pregleda, ki ga za velike švicarske planšarske pse organizira Slovenski klub za velike pasme in molose. Pregled se izvaja 2 × letno, jeseni in spomladi. Na pregled s seboj prinesite dokumente ter izvide slikanj. Na vzrejnem pregledu pes dobi vzrejno in telesno oceno (slednjo je mogoče dobiti tudi na pasji razstavi).

Vzrejno dovoljenje začne veljati 1 mesec po opravljenem vzrejnem pregledu. Pari se lahko pse od 15. meseca starosti, ter psice od 20. meseca starosti do 8. leta. 

Koristna povezava: SEZNAM PLEMENJAKOV VŠPP ZA PARITEV


DOMOV   NOVICE    VELIKI ŠVICARJI    NAŠI PSI    MLADIČKI    O NAS    KONTAKT    KNJIGA GOSTOV   LINKI    ZEMLJEVID

eng